Kontekst

Kontekst je eden najpomembnejših orodij za razumevanje pomena besede in njenega fiksiranja v dolgoročni spomin. Besede je treba obravnavati igrivo, kot lego kocke. Ne bojte se jih, skušajte jih razstaviti, poglejte kaj stoji pred in za njimi, spomnite se ali ste dano besedo slišali v kakšnem drugem kontekstu, morebiti jo poznate v slovenščini kot tujko, predvsem pa poglejte njihove korenine. Besede imajo namreč dolgo zgodovino, ki nam lahko pove marsikaj, vendar pa nam za prvo grobo oceno zadostuje že kar njen kontekst. Poglejmo!

Bralec s povprečnim znanjem angleščine, verjetno še ni slišal za besedo “desultory”. Zato mu ne pomeni nič, ne spominja ga na nobeno drugo besedo, zanj nima nikakršne asociacijske vrednosti. Vendar pa beseda ni priletela z neba kot osamljen komet, ampak je del stavka, ki ste ga prebrali v časopisnem članku: “The conversation has been somewhat desultory – the weather, golf, his law practice, John F. Kennedy. Then our visitor brightened up.” Iz konteksta je videti, da se je pogovor vrtel okoli vremena, obiskovalčeve advokature in Kennedyju. Zaenkrat je to dovolj, saj razumemo, da je šlo za neobvezen pogovor, ki se je kasneje očitno razživel.

Prvo pravilo: besed se ne smemo učiti v izolaciji, tako da bi odprli slovar in se najprej začeli učiti vse besede na a, potem bi začeli z b in tako dalje. Več besed se bomo naučili, če se bomo naučili več o samih besedah.

Kontekst je povezan z metaforami in okvirji.

Kako kontekst vpliva na razumevanje, si lahko ogledamo na spodnjem videu:

Advertisements

2 comments

  1. […] April 12, 2009 · No Comments Ko boste zagledali Susan Boyle, si ne boste nikoli mislili, da zna čudovito peti. Ko pa se bo neomikano vedla v pogovoru z žirijo, se boste samo prizanesljivo nasmehnili in obrnili stran. Če pa jo boste slišali peti, vam bo takoj jasno kako močni in usodni so lahko vplivi predsodkov in okvirov. […]

Comments are closed.