Michel Foucault – civilizacija in norost

Michel Foucault je francoski filozof, ki je v sedemdestih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaslovel s svojimi analizami fenomenov kot so norost, zapor, seksualnost itd. V knjigi Civilizacija in norost je raziskoval odnos zahodne kulture do norosti. Zgodbo začne v srednjem veku, ko so mesta svoje norce odlagala na ladje, ki so plule po velikih evropskih rekah. Nemci so tako npr. iz Stuttgarta 2x izgnali norega kovača, ki so ga nestrpni ladjarji prehitro odložili na rečnem bregu in se je uspel vrniti v rojstno mesto. Na sliki je ladja norcev, Narrenschiff kot so jo upodobili leta 1594.

narrenschiff1

Še v renesansi je bila norost sestavni del človeške družbe, saj so norci veljali za svete ljudi oz. ljudi, ki so jim bile dostopne posebne dimenzije sveta in so imeli tudi priviligiran dostop do izkušnje božjega. V 17. stoletju pa pride do velikega preobrata, ko norost postane predmet medicinskega in pravnega diskurza ter kasneje psihiatričnih tehnik. Norost postane nevaren odklon on norme, ki ga je treba sankcionirati in omejiti njen družben vpliv, saj so norci nenazadnje neproduktivni in za kapitalistično družbo neuporabni. Norce od tedaj dalje zapirajo v umobolnice, ki so z visoko ograjo ločene od navadnega sveta. Tole je primer angleške psihiatrične bolnišnice iz 19. stoletja, ki si jo lahko ogledate tudi spodnjem tlorisu:

psihiatricna-bolnisnica

Tule lahko spoznate usodo nekaj pacientov. Za tiste, ki vas zanimajo prishiatrični muzeji v Evropi, pa bo zanimiv tale spisek.

Foucaultova teza je, da je percepcija norosti odvisna od razmerij moči v neki družbi, ki se zrcalijo v njeni spontani ideologiji. Na norosti ni nič naravnega, norost nastane šele , ko jo klasificiramo, umestimo v nek simbolni sistem, ki potem deluje tako na percepcijo bolezni kot na same ljudi, ki jih označimo s tem imenom, saj se začnejo obnašati v skladu s predstavami družbe oz. jih v tako obnašanje silijo procedure institucij, ki se z njimi ukvarjajo.  Tako kot v filmu Let nad kukavičjim gnezdom:

Prejemajte naš newsletter po emailu

Advertisements

One comment

Comments are closed.