Steven Pinker o preklinjanju

Ko je pevec Bono sprejemal nagrado Golden Globe, je v zahvalo izjavil tole: ” This is really, really fucking brilliant!”. Ker je televizijska mreža NBC izjavo predvajala v celoti, so jo prijavili komisiji za radiodifuzijo, ki pa je ugotovila, da ni šlo za nespodobnost ampak za stilsko/emocionalno  zaznamovanost govora.

swearing

Steven Pinker v predavanju analizira pomen teh besed in govori o jeziku kot oknu skozi katerega se nam odpira pogled v emocionalni svet posameznika. Preklinjanje je vezano na določene tabu teme in tabu besede, ki v možganih aktivirajo negativne emocije. Problem kletvic je, da jih procesiramo avtomatsko, ne moremo jih enostavno preslišati, ampak jih avtomatsko vzamemo na znanje, tako kot smo na primer prisiljeni prebrati napisano besedo. Kako deluje avtomatski sistem branja, lahko ugotovite s Stroopovim testom – skušajte na hitro izgovoriti barvo besede in ne besede same:

Tabu besede sprožajo v nas celo paleto čustev – strah je skrit v kletvici “jebem ti …”, gnus na primer v povedi “ti si gnoj”, grozo v izjavi – umrl je za  rakom – prekrijemo z eufemizmom – “po dolgi bolezni je preminul” – in odpor do spolnosti se izraža v tezi “Go fuck yourself!”. Eufemizmi so tu zato, da skrijejo neprijetno, grozljivo plat določenega stanja stvari.

Zakaj kolnemo ali rečeno s Pinkerjevimi besedami, zakaj tako radi pritiskamo na emocionalne gumbe svojih sogovornikov?

Prva možnost je, da s pomočjo disfemzimov, ki so mehanizmi razkrivanja, soočanja z realnostjo in so nasprotje eufemističnega zastiranja, rečemo bobu bob, ko nekomu zabrusimo: “Get your shit together!”

Za našim preklinjanjem se lahko skriva agresivni impulz, ki se v kletvici poslužuje  poetičnih mehanizmov.

Lahko je naše preklinjanje idiomatsko – gre nam za avtomatski efekt, ki jih imajo določene besede.

Naše preklinjanje je lahko empatično, sodelovalno, kot v primeru Bonovega “this is really, really fucking great”.

In končno je naše preklinajnje lahko katarzično, na nas deluje sproščujoče, skoraj kot nekak darkerski negativ spovedi.

Advertisements

One comment

Comments are closed.